2008. augusztus 30., szombat

Hajápolás,fejbőr


FEJBŐRPROBLÉMÁK:

Zsíros fejbőr

A haj zsírosodásáért a faggyúmirigyek fokozott működése okolható. A haj elveszti frissességét, elnehezül és ápolatlannak hat. Olyan termékeket használjunk, melyek a haj és a fejbőr kíméletes megtisztítása mellett képesek a faggyúmirigyek működésének szabályozására. A zsírosodást szabályozó sampon finoman megszabadítja a fejbőrt a felesleges faggyútól, szabályozza a fejbőr által termelt faggyú váladékot.

A hajmosás utáni speciális tonikban található zsírosodást gátló sationol hatóanyag megakadályozza a hámréteg elzsírosodását. Az Alore Vera leküzdi a fejbőr irritációját; helyrehozza, megnyugtatja és ápolja a fejbőrt. A volument biztosító anyagok megakadályozzák, hogy a haj a fejbőrre rálapuljon; lassítják a haj zsírosodását. Az összetevők között megtalálhatjuk a mentolt, mely hűsítőleg hat; az Agave kivonatot mely táplálja, ápolja és regenerálja a fejbőrt. A tonik használata után a haj könnyed lesz, dúsnak hat.


Korpás fejbőr


A korpa a fejbőrtől elvált apró, elhalt hámsejtek tömege. A korpa akkor keletkezik, amikor a fejbőr mikrobiológiai egyensúlya felborul. Az egészséges fejbőr kb. 28 naponként újul meg. Ha ez az egyensúly megbomlik, pl.: környezeti hatás, nem megfelelő ápolás, egészségügyi problémák hatására, akkor a fejbőr akár 7-szer gyakrabban, azaz gyorsabban újul meg. A kezelés lényege a fejbőr alapos megtisztítása a korpától, a korpa újraképződésének a meggátolása, valamint a fejbőr működésének a normalizálása, megnyugtatása. A korpásódás elleni samponok, tonikok speciális összetétele megakadályozza a korpaképződésért felelős mikroorganizmusok működését, így a fejbőr sejtjeinek megújulása ismét visszaáll az egyensúly állapotba. Az ilyen samponok első néhány használata után, épp a megtisztítás miatt fokozott korpásódásra számítsunk. Ettől ne ijedjünk meg, hiszen az elhalt sejtek eltávolítása után ez végleg megszűnik.


Hajhullás


A természetes hajhullástól nem kell tartani, de a rendellenes hajhullást a kezelés hatékonysága érdekben már korai szakaszában fel kell tudni ismerni. A kihullott hajat tegye fehér papírra és tövét nagyítóval vizsgálja meg. Normális esetben a gyökér gömbölyded, mint a gyufa feje, és semmi sem tapad hozzá. Az egészségtelen hajgyökér alaktalan és összezsugorodott esetleg korpa vagy kiszakadt tüsző is tapad hozzá. Az ilyen gyökér figyelmeztető jel - forduljon mihamarább tanácsért fodrászához. A kezelés lényege a fejbőr vérkeringésének fokozása, egészséges állapotának elérése és annak megőrzése.


Érzékeny fejbőr


A fő cél gyulladáscsökkentő anyagok (pl.: kamilla) segítségével az allergiás tünetek megszüntetése, a fejbőr megnyugtatása. Tápanyagokban gazdag ápoló termékre van szükség, mely nyugtat, hidrolizál és sebgyógyító hatású, az érzékeny bőrt simává varázsolja, és az erős fejbőr irritációt is hatékonyan csillapítja


Az egészséges táplálkozás és a haj


Hajunk egészségét nem csak a rendszeres ápolás, hanem a táplálkozás is nagymértékben befolyásolja. A matt, töredezett haj, a hajhullás sok esetben a rendszertelen, egyoldalú táplálkozás következménye. A haj kb. 98%-a fehérje, tehát a vitaminok mellett az egészséges haj megőrzéséhez a fehérjék is kulcsfontosságúak. A túlzott fehérjefogyasztás azonban kifejezetten káros, mivel a szervezetet savassá teszi, a vesék a savat kalciummal választják ki, amelyet a szervezet a hajtól és a körömtől von el. A szervezet fehérjeszükségletét alacsony zsírtartalmú élelmiszerekből (pl.: baromfi, hal) kell fedezni, mivel a zsírban gazdag ételek hajhullást okoznak.

A vitaminok megfelelő mennyiségben történő szervezetbe juttatása nélkülözhetetlen az egészséges haj megőrzése érdekében.


A legfontosabb hajtápláló vitaminok:


· Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért felszívódásához a gyomorban zsiradékra van szükség. Legnagyobb mennyiségben a tengeri halak májában, a sárgarépában, zöld növényekben fordul elő, továbbá a tojás sárgájában, tejben, vajban.

· Valamennyi B-vitamin, különösen a B6-vitamin befolyásolja pozitívan a haj és a bőr növekedését, állapotát. Vízben oldódó, leggyakrabban az élesztőben, rizskorpában fordul elő.

· A Biotin vagy más néven H-vitamin is fontos. Magas Biotin tartalmúak a növényi magvak, a burgonya és a tej. A tojásfehérje viszont elvonhatja a Biotint.

· A C-vitamin nélkülözhetetlen az egész szervezet számára, vízben oldódó, a szervezet nem képes elraktározni, ezért minden nap folyamatosan pótolni kell. Fokozza a szervezet ellenálló képességét és az egyes vitaminok hatását. A zöld növényekben, a paprikában, citrusfélékben és csipkebogyóban található legnagyobb mennyiségben.

· A magas kalcium tartalmú ételek fogyasztása is ajánlott. Ilyen élelmiszerek a tej, a sajt, a túró.


Az antibiotikumos és más gyógyszeres kezelés, a drasztikus fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás negatívan hat a haj állapotára. Ezekben az esetekben célszerű a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolni akár szintetikus (tabletta) formában is. Törekedni kell azonban arra, hogy lehetőség szerint a szükséges mennyiség ne szintetikus úton, hanem egészséges étrend és életvitel kialakításával legyen biztosított a szervezet számára.

A mai ember haja csak csekély maradványa a valamikori elődeinek egész testét fedő pompás szőrzetének. Az emberiség fejlődése során az emberi szőrzet területileg mindinkább behatárolódott, de a természettől való függést nem tudtuk teljesen leküzdeni. A hajnak ma már nincs nélkülözhetetlen élettani funkciója (az evolúció maradványa), de a pszichológiai hatása felbecsülhetetlen: a jól elkészített frizura nőiességet vagy éppen erőt sugározhat. A haj azonban több mint puszta dekoráció, hiszen védi a fejbőrt és a koponyát a nap és a szél ellen. Az egészséges haj gyönyörű fénye, csillogása a belső egészség tükrözője, hírt ad jó közérzetünkről, egészségi állapotunkról. Helytelen kezelés, táplálkozás, betegség, stressz-állapotok hatására a haj megfakul, töredezetté válik. A haj élettelen anyag, sérülés után nem képes magától regenerálódni.

A testet borító mintegy 2 millió szőrszál alapvetően három morfológiai csoportba sorolható: Lanugo (gyapjas szőrzet), Vellus (pihés szőrzet) és Terminalszőr, ami lehet hosszabb szőrzet (pl. haj, bajusz, szakáll, váll, hónalj, szeméremszőrzet), vagy sörtés szőrzet (szempilla, szemöldök, fül és orrszőrzet).

A haj magzati korban, a fogamzás utáni harmadik hónaptól kezd kialakulni még az anyaméhen belül. A baba néhány centis, hullámos hajjal jön világra. A hajszálak mennyisége ettől kezdve nem növekszik, csak egyre fogy.

Nincsenek megjegyzések: